Το Καπάνι και η Ιστορία του στο Χρόνο

 

     Το Καπάνι ή αλλιώς Αγορά Βλάλη, είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά στη Θεσσαλονίκη και παραμένει σε λειτουργία για περισσότερους από δύο αιώνες. Η ονομασία ‘’Καπάνι’’ επινοήθηκε από τη φράση ‘’Ουν Καπάν’’  (Un-Kapan), που κατά την τουρκοκρατία σήμαινε αγορά αλεύρων.

     Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δυτικά της Πλατείας Αριστοτέλους και ορίζεται από πεζοδρόμους που περιβάλλονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Πολύ κοντά βρίσκονται και άλλες αγορές όπως το Μπεζεστένι, η Άθωνος και η Μοδιάνο. Το Καπάνι αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, σε χώρο που παραδοσιακά από την εποχή της τουρκοκρατίας λειτουργούσε αγορά και έχει χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ως ‘’ιστορικός τόπος’’ μέχρι και σήμερα.

      Η περιοχή της αγοράς Βλάλη σχεδιάστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917 με γεωμετρική χάραξη, οπού κατασκευάστηκαν μικρά ισόγεια και διώροφα κτίρια, στεγασμένες αλλά και ανοιχτές στοές στη λογική του παραδοσιακού ανατολίτικου παζαριού και αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς. Στο κέντρο υπήρχε ανοιχτός χώρος ‘’πλατεία’’ υπαίθριας αγοράς και περιμετρική στοά στα ισόγεια των κτηρίων.

     Ο σεισμός του 1978 είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημίες σε κτήρια  και έτσι προέκυψαν υποστυλώσεις, αποκατάσταση ορόφων που είχαν καταρρεύσει, κατεδαφίσεις παλαιών κτισμάτων, αναμόρφωση του κεντρικού δημοτικού κτηρίου και πεζοδρόμηση. Στην πορεία τοποθετήθηκαν στέγαστρα και τέθηκαν κανονισμοί  λειτουργίας της αγοράς, με σκοπό την ανάγκη διαφύλαξης του παραδοσιακού της χαρακτήρα.

      Η αγορά Βλάλη αποτελείται από διάφορα εμπορικά καταστήματα τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ελαιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, μαγαζιά με καρυκεύματα,καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, είδη οικιακής χρήσης, αναμνηστικά είδη αλλά και μικρά παραδοσιακά καφενεία και ουζερί.

      Το Καπάνι διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία και ταυτότητα του μέχρι και σήμερα και αποτελεί ένα πραγματικό αξιοθέατο καθώς συνδυάζει την κουλτούρα της ανατολίτικης αγοράς, στο κέντρο μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Αποτελεί  επίσης πόλο έλξης πολλών τουριστών όλο το χρόνο καθώς βρίσκεται στην Τρίτη θέση επισκεψημότητας στο Trip Advisor και έχει πάνω από 5.000 αξιολογήσεις στη Google.

     Η παράδοσή και η ιστορία της αγοράς είναι τέτοια που την καθιστά μοναδική και γεμάτη με ανάγκες συντήρησης. Σε αυτά τα πλαίσια θα πραγματοποιηθούν έργα ανάπλασης της αγοράς που θα δημιουργήσουν ένα ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Ένα Open Mall που θα διαφυλάσσει την ιστορικότητα αλλά θα είναι και προσαρμοσμένο στη σύγχρονη και ψηφιακή εποχή.